A virág ősidők óta szimbolikus jelentéssel bír. Olyannyira, hogy már a neander-völgyi ősemberek sírfeltárásai során virágnyomokra bukkantak, mely azt látszik megerősíteni, hogy virággal búcsúztak halottaiktól. A kardvirág például az erőt, a gardénia a titkos szerelmet, a liliom a rajongást jelképezte, a pipaccsal pedig arra hívta fel az udvarló a lány figyelmét, hogy túl sokat fecseg. A virágok az egyszavas üzeneteken túl sok minden mást is jelenthettek. A hölgyek az ajándék virág hajba tűzésével elutasítást, keblükön hordásával viszontszerelmet üzentek. Egy akáclevél küldése az aznapi találkát, kettő a másnapit jelezte előre. A virágok számával azt jelezték, éjfél után hány órával tervezik a titkos randevút. A XIX. század közepén jöttek divatba a virágcsokrok.

A XXI. században egyre jobban kezd elterjedni a virágküldés, legyen szó nőnapról, anyák napjáról, névnapról vagy születésnapról, hiszen ki ne örülne egy gyönyörű csokornak.

A virágcsokor küldése hazánkban is egyre népszerűbb. Egy rohanós hétköznap ha nincs ideje, egész egyszerűen megrendelheti a virágot online. Saját maga tetszés szerint össze tudja állítani, kiválasztani melyik fajta virágból mennyi kerüljön bele, hova és mikor legyen kiszállítva és milyen összegen belül szeretne vásárolni.

A tavasz egyik legkedveltebb és legváltozatosabb virága a tulipán. Mindig jó választás, mert egyike a legnépszerűbb virágoknak. Ezt azzal érdemelte ki, hogy nem túl hivalkodó, ugyanakkor végtelenül elegáns. Ha tulipánból szeretne csokrot vásárolni figyelni kell a virág színére is. A fehér tulipán az ártatlanságot, a piros tulipán az érzelmet, a sárga tulipán az irigységet szimbolizálja.

A rózsák messzemenően a legkedveltebb és leginkább megbecsült virágok. A rózsák színe olyan érzelmeket fejez ki, mint például a szerelem, a barátság, az odaadás és a hűség. A különböző színű rózsák más-más rejtett üzenetet közvetítenek. Egy szál vörös rózsa a mély szerelem és vágyakozás jelképe, a sárga színű rózsa barátságot és féltékenységet jelent, a fehér szín a béke és tisztaság jelképe. A fekete rózsa jelentése igen egyszerű. A fekete szín mindig is a lázadás, a forradalmi szellem, a tiltakozás színe volt. Semmiképpen sem a legjobb választás szeretteink számára, mivel tragikus szerelmet, gyászt, halált jelképez.

Néhány alapszabály:

Ha csokrot ajándékoz, páratlan számú virág legyen benne tíz szál alatt, felette már nincs jelentősége.

Amennyiben papírral veszi, átadáskor bontsa ki, úgy nyújtsa át.

Csokor helyett kosár?

A virágkosarak sokféle módon készülhetnek. Általában nagyobb rendezvényekre, gálavacsorákra, esküvőkre szoktak rendelni. A rendezvények költségvetésétől függ, hogy a kosarat porcelánból, üvegből vagy műanyagból készítik el.