Az esküvő minden nő életében mondhatni az egyik legfontosabb nap.  Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő és különleges legyen a csokor, harmonizálnia kell a ruha stílusával, a hajszínnel, a sminkkel és nem utolsó sorban a menyasszony egyéniségével is. A csokor összetételét legjobb, ha Ön választja ki egy szakember segítségével. Nem könnyíti meg a választást az utóbbi évek egyre növekvő kínálata: mind formában, mind virághasználatban rengeteg a lehetőség.

Leggyakrabban még mindig a fehér vagy pasztell színhatású csokor, ami mellett döntenek, de egyre divatosabbak a színes virágcsokrok is. Az utóbbi években a kézi csokrok váltak egyre népszerűbbé.

 

Milyen alakú menyasszonyi csokor a divat 2020-ban?

Magas lányoknak körcsokor

 

A körcsokor dúsan kötött, egymáshoz simuló virágfejekből áll. Örökzöld, de egyben trendi csokor, amelynek eredete a 14. századig nyúlik vissza. Érdekesség: Az 1300-as években még a kellemetlen szagok elnyomására készítették. 

A tömött csokrot könnyedebbé teszi és harmonikusan ellensúlyozza, ha indákkal, hajtásokkal vagy más leomló virág zölddel egészül ki. A csokor szárát tüllel, vagy szatén szalaggal rögzítik leginkább.

A körcsokor nem ajánlott abroncsos menyasszonyi ruhát viselő teltkarcsúbb aráknak, annál inkább a magas, vékony hölgyeknek.

 

Klasszikus kézi csokor

 

Nosegay csokor:

Mondhatjuk, hogy a menyasszonyi csokor típusok kerek formájú családjába tartoznak, és annak is az egyik legegyszerűbb változatát képviselik. A réti virágokból álló bokréta hangulatát kelti, mivel egyféle apró virágból van összeállítva.

Kézzel kötött csokor: Egyre több menyasszony választja ezt a lazán összeállított csokrot, mely hosszú szárú virágokból készül, és azt a hatást kelti, mintha épp most szedtük volna a kertünkből. A kézzel kötött csokrot vihetjük a kezünkben, vagy laza kévébe kötve karunkon is tarthatjuk, mint ahogy Sarah Bernhardt színésznő tette, az 1900-as években egy díjátadón. Éppen ezért, sokáig „Bernhardt csokorként” emlegették.

 

 

Cseppforma:

Két típusát különböztethetjük meg.

A kaszkád (vízesés) formájú csokor sajátossága, hogy a virágok vízesés-szerűen, egyre keskenyedve fekszenek egymáson: gyakran az esküvői ruházat legfeltűnőbb elemeként. Rengeteg menyasszony szereti ezt a fazont, mivel könnyű kézben tartani, és többféle virág kombinációjából készül. A hosszú csepp alakú csokor mellett létezik egy rövidebb, úgynevezett könnycseppforma is. Modern és rendezett virágcsokor, amely jól passzol a lágy esésű, hosszú ruhákhoz. Alacsonyabb menyasszonyokat optikailag magasíthatja, a teltebb alkatúakat karcsúsíthatja ez a klasszikus, avagy tradicionális csokor forma. Érdekesség! Diana hercegné is hasonló virágesőt tartott a kezében esküvője napján

 

Törékeny hölgyek kezébe

 

Balerina csokor:

Kicsi, kör alakú, néhány szálból álló virágkompozíció, amit tüll vagy hasonló finomságú csipke anyag vesz körül. A balerinák finomságára és szoknyájára emlékeztet.

Virággömb csokor: Ez az esküvői csokor labda alakot formáz, és általában színes szalaggal díszítik a szárát.

Összetett csokor:

Bár nálunk a menyasszonyi csokor típusok közül nem túlságosan elterjedt, rendszerint kézzel készítik szirmokból vagy bimbókból, egyetlen törzsre illesztve, így egy nagy virág érzetét keltik.

Bidermeier – A csokrok királynője:

Különböző típusú virágokat tartalmaz, melyek körkörösen vannak egymás mellé kötve, igazán vidám hangulatú menyasszonyi csokor. Érdekesség: a Bidermeier csokor eredetileg Svájcból származik, az 1800-as évek végéről. Különlegessége, hogy narancs – és citromhéjjal díszítették, aromájuk miatt.

Pici, törékeny hölgyek kezében tökéletesen mutatnak ezek a maroknyi csokrocskák.

Vagány csajoknak

 

A modern formacsokrok - mint ahogy azt nevük is mutatja - egyediek: félhold, csónak vagy szív alakúak, de nem ritka az sem, amikor nem követnek semmilyen hagyományos formát. Általában egyedi formájú, hangsúlyos virágokból készülnek. A forma lehet a végletekig leegyszerűsített, mégis egyediséget tükröző. Extravagáns ruhakölteményt viselőknek ajánlott.

Kar csokor:

Olyan virágköltemény, melyet a menyasszony nem a kezében tart, hanem a karjára fektetve tud viselni. Általában kevés virágból készítik.

Csóklabda:

A kerek alakú csokor egyik extrémebb változata, mely egy csuklóról szalagon lógó gömb alakú csokor.

Kompozit:

Bátran mondhatjuk, hogy a kompozit csokor a csóklabda előkelő, drágább változata. Külsejében megegyeznek, de ebben az esetben a csokor pusztán szirmokból áll, melyeket olyan rafináltan drótoznak össze, hogy egy komplett virágot formázzon.

Jogar csokor:

A menyasszonyi csokor típusok között abszolút egyedinek és extrémnek számítanak, hisz a hangsúly nem a virágok fején, hanem a szárukon van. A csokor rendkívül hosszú szárát tetszés szerint színes szalagokkal és egyedi díszekkel kötik össze.

Holdsarló csokor:

Ez a vízesés csokor egyik extrém változata, amit a hosszú, végén elkeskenyedő, lehajló oldalai miatt kereszteltek így. A jogar csokorhoz hasonlóan körbe van tekerve az egész szára, hogy a menyasszony könnyebben tudja tartani.

 

További érdekes csokorformák

Legyező csokor:

Az extrém menyasszonyi csokrok egyik legextrémebbike. A virágokat – általában csipkés – legyezőhöz erősítik, és végül szalagokkal teszik teljessé az összképet. Különösen kedvelt a vintage esküvőkön.

Karmantyú csokor:

Bár elég szokatlan és egyedi újraértelmezése a menyasszonyi csokornak, tökéletesen passzol egy téli esküvőhöz. Alapvetően a század elején vált kedveltté, leginkább kényszerből, hisz a karmantyú, melyet gyönyörűen feldíszítettek virágokkal és egyéb díszítőelemekkel, jól melegen tartotta a menyasszonyok kezét.

Imakönyv csokor:

Ez a fajta csokor egy kis imakönyvhöz vagy Bibliához van rögzítve szalaggal vagy csattal úgy, hogy a könyvben ne tegyen kárt.

Kosár alakú csokor:

A virágokat némi drót segítségével kosárformába rendezik, ezáltal jól passzol egy kerti, szabadtéri esküvőhöz.

Kúp csokor:

Nevéből adódóan, a virágokat olyan váltakozó magasságban kötik össze, hogy végeredményében egy kúp alakot formázzon.

 

Évszakhoz a szín

A hagyományos csokor tisztán fehér virágokból áll, belesimul a környezetbe, nem vonja el a figyelmet a menyasszonyi ruháról és annak viselőjéről. Manapság a trend a színes csokrok felé mutat. Évszaktól függően a pasztell árnyalatoktól az élénk gránátvörös színig terjedhet a paletta. A színválasztás közben persze ne feledkezzünk meg a menyasszonyi ruha színvilágáról se. 

Kora tavaszi esküvőkhöz a pasztellszínek illenek (rózsaszín, fehér és lila), majd a tavasz közepétől teret kaphatnak a rózsaszín, a sárga, a lila erőteljesebb árnyalatai. 

Nyáron a színek erőteljesek, a formák változatosak (pink, kék, lila, fehér). 

Ősszel a meleg vörösek, barnák, sárgák, okkerek kavalkádja hódít mindenütt. A virágokra a teltebb, sötétebb árnyalatok jellemzők. Az évszak csokrai szépen kombinálhatók érdekes termésekkel és színes bogyókkal. 

Télen a csokrok színvilágát egyrészt az évszakból adódó hűvösség határozza meg, másrészt a hideget ellensúlyozni kívánó vörös és arany tónusok. 

A menyasszonyi csokor típusok közül választhatunk hagyományosat, egyedit, vagy akár kombinálhatjuk is a jól ismert fazonokat. Fontos, hogy harmóniában legyen a megjelenésetekkel, mert a virágok színükkel, formájukkal és illatukkal is hatni tudnak az érzelmeinkre.