Bazsarózsa - a lélek balzsama

person Író: fleurt list Kategória: Bejegyzések Dátum: comment Vélemények: 0 favorite Megtekintések: 1151

Kinézünk az ablakon, és látjuk, hogy a tavasz belopódzott a tél helyére. Ettől a kedvünk is egyre jobb. Közeleg a húsvét és a pünkösd.  Ha már pünkösd, akkor legyen a témánk a pünkösdi rózsa, azaz a paeonia (peónia), vagy más néven bazsarózsa. 

Kinézünk az ablakon, és látjuk, hogy a tavasz belopódzott a tél helyére. Ettől a kedvünk is egyre jobb.

Kijárási tilalom, üzletbezárások de mi mégis szeretnénk becsalogatni a tavaszt az otthonunkba, hisz mindjárt itt van húsvét és pünkösd!  Ha már pünkösd, akkor legyen a témánk a pünkösdi rózsa, azaz a paeonia (peónia), vagy más néven bazsarózsa. Senkit ne tévesszen meg, nevéből adódóan nem feltétlenül ebben az időszakban nyílik, hisz pünkösdvasárnap a húsvéthoz igazodik, míg a virág inkább akkor nyílik mikor számukra az időjárás elegendő vizet és napfényt ad:-).

Bátran kijelenthetjük, hogy ugyan mindenféle növényt kedvelünk, mégis ez a virág az, amely virágkötőként is izgatottsággal tölt el minket. Miért is? Mert még a népdal is azt mondja "mikor a bazsarózsa virágot bont, illata 1000 mérföldre is elszáll, hogy magához csalogassa a pillangókat." Kell ennél több? ;)

Nézzük, hogy miért is ilyen közkedvelt!

A Kínaiak szerint: a szerelem, jómód, bőség, megbecsülés emblémája, vonzza a boldogságot és a tökéletes társat. Lehet ezért kedvelik a menyasszonyok ennyire? Elképzelhető, de tapasztalataink szerint inkább a romantikussága miatt válasszák. Hisz csak rá kell nézni. Elegáns levelek, puha kerekded szirmok jellemzik mely a halvány púder rózsaszíntől kezdve a sötét bordóig pompázik. Önmagukban is képesek elvarázsolni a szíveket... Nem is szoktunk más virágot javasolni mellé, ha mégis szükséges akkor remekül kiegészítik egymást hasonló színárnyalatú kevésbé telt növényekkel. Ilyen az astilbe. 

A görög és római legenda szerint: Paeon egy orvos volt, ki Istenek sebeit kezelte egy ismeretlen növény gyökerével. Mikor tanítója ezt megtudta, féltékenységből megmérgezte. Hádész viszont meghálálta Paeon tettét, gyógyító virággá változtatta. Tehát a növény kezdetek óta isteni eredetű, így már mi sem csodálkozunk rajta, hogy az emberek többségének szívében miért ő a virágok SZTÁRJA!

Nálunk a szerénységet és szégyenlősséget jelképezi. Ha a tavasz megélésére otthonába ezt a szálas virágot választja, az első számú tippünk az, hogy hazai termelőtől vásárolt pünkösdi rózsa legyen. Fontos, hogy bimbós állapotban vegye meg, bár nem olyan mutatós, de így sokkal tartósabb lesz. Ne tévessze meg a 2-3 cm átmérőjű virág feje, amikor kinyílik hatalmasabb lesz, legalább tenyérnagyságú. A váza vizéhez adjon virág tartósító szert.

A bazsarózsa vázában gyönyörűen mutat egy egyszerű környezetben, de a legtrendibb helyeken is.

Bárhogy is legyen, mindenképp csak javasolni tudjuk megvásárlását. Most, hogy időnket sokkal többet töltjük otthon, még többet gyönyörködhetünk bennük, így mindenkit arra tudunk buzdítani: elő a vázákkal, invitáljuk meg az isteni Paeont, a lélek illatos tavaszi balzsamát :-)

Hozzászólások

Nincs hozzászólás még

Vélemény írása

A 10 legnépszerűbb karácsonyi díszítést vesszük sorra
Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December